Uitlijnen en balanceren autobanden

Wat is het verschil tussen balanceren en uitlijnen?

Uitlijning en balanceren worden vaak met elkaar verward maar zijn twee totaal verschillende dingen: bij uitlijning worden de wielen bijgesteld tot ze loodrecht op de grond en evenwijdig aan elkaar staan. Een band uitbalanceren betekent dat het wiel kan rollen zonder dat uw auto bij bepaalde snelheden gaat trillen.

Tijd voor uitlijning?

Trekt uw wagen naar links of naar rechts als u op een rechte weg even het stuur loslaat? Dan is het tijd om uw uitlijning door Carteam Niecar te laten controleren. Uitlijnen betekent dat de ophangingsdelen voor- en achteraan worden afgesteld. Een foute afstelling van de uitlijning kan een vroegtijdige slijtage van de banden veroorzaken, met onveilige situaties en meer brandstofverbruik tot gevolg. Laat daarom altijd op tijd uw auto uitlijnen. Tijdens het uitlijnen van de auto wordt de stand van de wielen gecontroleerd en indien nodig afgesteld naar de juiste fabriekswaarden. Dit kan al vanaf slechts € 69,95.

In onze garage in Alphen aan den Rijn zetten we de wielen van uw auto binnen 1 tot 1,5 uur tijd weer in de juiste stand. Dit komt mede dankzij onze professionele uitlijner van het merk Hunter. Dit apparaat kent de juiste fabriekswaardes van alle auto’s. Na het opspannen heeft de machine binnen 90 seconden een uitlijnrapport beschikbaar voor uw auto. Het rapport verschilt per auto en kan zelfs anders zijn door de motor van de auto of bijvoorbeeld een sportonderstel.

Tarieven auto uitlijnen

Uitlijncontrole: € 39,95
Compleet uitlijnen auto: vanaf € 69,95

Het uitlijnen van uw auto kan meteen gedaan worden, maar het is ook mogelijk om bij twijfel eerst een uitlijncontrole te doen.
Bij een uitlijncontrole kijken we of het compleet uitlijnen van de auto nodig is. Als dit toch nodig blijkt te zijn betaalt u alleen nog het verschil tussen de uitlijncontrole en het compleet uitlijnen van de auto.

De kosten van het uitlijnen zijn afhankelijk van de mogelijkheden van uw auto en de noodzakelijkheid om alles uit te lijnen. U krijgt van ons een prijsopgave op maat.

De uitlijning moet worden gecontroleerd als:

 • U een aanrijding heeft gehad

 • Uw banden tekenen van abnormale of onregelmatige slijtage vertonen
 • U problemen heeft bij het sturen of de handling van de wagen
 • Uw wagen naar één kant trekt of zwenkt
 • Uw stuur na een bocht niet terugkeert in de middenstand of staat gedraaid als u op een rechte weg rijdt
 • U een nieuw stel banden koopt en daar zo lang mogelijk mee wil rijden
 • U een onderdeel van de ophanging vervangt

Waarom zou u kiezen voor het uitlijnen van uw auto?

Kort samengevat zijn dit de belangrijkste redenen om de banden van uw auto uit te lijnen:

 • U hoeft minder vaak uw banden te vervangen

 • De besturing van uw auto wordt geoptimaliseerd

 • Uw auto rijdt soepeler met minder rolweerstand

 • De lagere rolweerstand scheelt ook geld, omdat het brandstofverbruik hierdoor naar beneden gaat

Vraag of afspraak over uitlijnen van banden?

Bel 0172-240805

Stel vraag over uitlijnen

Veel gestelde vragen over uitlijnen en balanceren

De uitlijning kan worden ontregeld als u tegen een stoeprand botst of door een kuil rijdt of, erger nog, wanneer u betrokken raakt bij een ongeval. Kortom, iedere keer dat uw wagen ergens tegenaan botst, kan de uitlijning ontregeld raken.

Een verkeerde uitlijning laat de banden sneller verslijten en heeft een invloed op het weggedrag van uw auto. U zult daardoor uw banden eerder moeten vervangen dan voorzien.

Een correcte uitlijning garandeert een optimale wegligging en een maximale levensduur van uw banden. De belangrijkste redenen om een correcte uitlijning te hebben:
– u rijdt zuiniger
– uw banden gaan langer mee
– uw wagen rijdt makkelijker dankzij de lagere rolweerstand van de banden.

Bij de meeste auto’s is de uitlijning zodanig voorzien dat slijtage en belasting tot een minimum beperkt worden en de bestuurder en zijn passagier van een optimaal comfort kunnen genieten. Een correcte uitlijning van de vier wielen zorgt ervoor dat de banden minder snel verslijten. Ze gaan langer mee, zetten betere prestaties neer en helpen u bovendien om brandstof te besparen. Het uitlijnen verbetert ook het weggedrag en de veiligheid, omdat uw wagen minder zal trekken of opzij zal zwenken.

Video over uitlijnen en balanceren van banden